Vedligeholdelse og information om træprodukter

Generelt om træprodukter

 

Træ arbejder hele tiden og ændre karakter og udseende efter det miljø, som det befinder sig i og i forhold til hvem og hvor meget det bruges.

Ved svingende temperatur og luftfugtighed vil træet arbejde og akklimatisere sig til forholdene, hvorved der kan opstå revner, skævheder og forskydninger i selve træstykket eller i samlingerne mellem de enkelte træstykker. Dette er ikke en fejl ved træet, men blot en naturlig reaktion for et levende materiale.

Det er svært at sige i hvor stor en grad produktet vil akklimatisere, da det jo afhænger af forholdene hos brugeren, så sørg for at have en så stabil temperatur som mulig og tilstræb altid at holde den anbefalede luftfugtighed.

NB! Dine nye møbler skal altid have lov til at akklimatisere sig til de nye forhold og den temperatur der er i hjemme, da de kan havde været længe under transport og anden luftfugtighed. Er der ved modtagelse afvigelser og skævheder på mere end de 3 mm, der er den grænse vi har som almindelige toleranceafvigelser på massivt træ (bordplader, tillægsplader, topplader, låger, skuffefronter o.l.), skal møblerne stå i mindst 4 uger hos kunden, før vi ved om tolerancen er større end de 3 mm og derved en reklamationsgrund, vi kan gå videre med til producenten. Så hav tålmodighed og nyd i mellemtiden de smukke møbler i massivt træ.

Knaster og lyse/mørke/matte/blanke områder i træet kan forekomme i naturprodukter alt efter, hvordan strukturen i træet fremtræder, og hvilken type overfladebehandling der er anvendt. Det gennemsnitlige niveau efter sortering er forskelligt fra det ene produkt til det andet. For eksempel kan et bord fremstå med få mindre knaster i udstillingen, mens et nyt bord, der kommer ud til kunden, kan have flere knaster (eller omvendt). Dette betragtes som almindelige

 

Rengøring

Oliebehandlede og voksbehandlede overflader aftørres med en hårdt opvredet klud – eventuelt med lidt sæbevand. Tør eventuelt efter med et viskestykke.

Grundig rengøring for at fjerne fastsiddende fedt, tryksværte m.m. skal foretages med specielle renseprodukter.

Sæbebehandlede overflader aftørres med en opvredet sæbeklud. Grundig rengøring foretages blot med rigeligt sæbeskum - eventuelt sammen med en fin skuresvamp.

 

Vigtige anbefalinger for massivt træ – opbevaringsmøbler, bordplader og tillægsplader

Træet er fra fabrikkens side nedtørret til ca. 8% fugtighed hvilket svare til en relativ luftfugtighed i hjemmet på 40-50% ved stuetemperatur, hvilket er det normale og anbefalelsesværdige. Større afvigelser fra dette resultere i arbejdsgang i træet og ligger derved uden for garanti og reklamationsmuligheder hvad angår forskydninger og revnedannelse i træet.

Placer ikke træmøbler tæt på brændeovn (må især ikke få strålevarme) eller for tæt på radiatorer. Hold korrekt afstande til varmekilder for at undgå unormal udtørring i massivt træ, da kraftig revnedannelse ellers kan forekomme. Vær også opmærksom ved gulvvarme, der giver en konstant strøm at varme op under bordpladen. Vær også opmærksom ved fugtige rum der har modsatte effekt!

Tillægsplader skal for så vidt muligt opbevares i samme rum som bordet eller ved tilsvarende varme og luftfugtighed. Det vil altid forekomme at massive tillægsplader arbejder og slår sig lidt anderledes end bordpladen og producenterne kører med tolerancer på ca. 3 mm buning og/eller niveauforskel i forhold til bordpladen ved normal luftfugtighed på 40-50%. Sørg derfor for at pladerne ikke bliver udsat for fugt, varme eller kulde (gulve og ydervægge) under opbevaring. Tillægsplader skal opbevares liggende vandret på fladen i egnet rum og jævnt underlag. Der skal altid lægges 3 styk tynde lister både under den nederst plade og mellem pladerne, så de får ensartet understøtning og der er ventilation på begge sider.

 

Anbefalinger om brug

Husk på at møbler og herunder spiseborde er brugsgenstande der som alt andet vil slides, få patina og mærker ved brug flere gange om dagen.

Du kan dog selv gøre noget for at det ikke kommer så hurtigt og for at undgå deciderede skader: Stil ikke varme ting som f.eks. gryder, stegepander, tepotter og drikkekrus direkte på overflader af massivt træ, finer, laminat m.v. – brug altid egnede kvalitets-bordskånere. Varme kopper, krus o.l. sættes på ikke-diffusionsåbne brikker (fugt må ikke kunne trænge ned ved den kondens der dannes). Gryder, pander, tepotter m.v. sættes på bordskånere der løfter det varme emne ca 2 cm. over bordoverfladen, så der er luft imellem. Det er altid en god ide også at bruge dækkeservietter hver gang for at skåne overfladen for slid og skræmmer.

Væske, der spildes, tørres af hurtigt efter det er sket. Ligger det for længe, kan det skade bordpladen. Vær særligt opmærksom ved stærkt farvende væsker og frugtsyre.

NB! Ovenstående anbefalinger er vejledende og gode husråd. Living In Harmony bærer ikke ansvaret for nogen former for skader der er opstået under brug.

Vedligeholdelse af træprodukter
Møbler, der udsættes for daglig aktivitet slides og påvirkes, så det er derfor vigtigt, at de får den rette grundbehandling inden ibrugtagning, samt at de løbende bliver vedligeholdt. Olie- og sæbebehandlede produkter er altid kun grundbehandlet fra fabrikken, og skal derfor have omgående efterbehandling efter udpakning. Visse lakerede overflader anbefaler vi at give egnet møbelvoks.
Specielt på overflader, hvor der sker en stor slitage, f.eks. på toppladen på borde samt ved tørre eller fugtige rum, er det vigtigt at gøre ekstra ud af efterbehandlingerne.
Husk, at bag- og undersiden også skal behandles, så ensartet luftpåvirkning opnås.
Husk at opbevare f.eks. tillægsplader i et tilsvarende opvarmet rum og placér dem, så alle flader får luft/ventilation – læg tre små lister imellem tillægspladerne hvis de opbevares liggende på fladerne.
Nedenfor er en grundig vejledning i vedligeholdelse og efterbehandling. Living In Harmony er kun ansvarlig over for produkterne, når denne vejledning nøje overholdes.

Bejdsede/lakerede og voksede overflader
Umiddelbart efter modtagelse og inden ibrugtagning skal oversiden af toppladen voksbehandles 1-2 gange med en egnet møbelvoks. Påfør med hurtige og lange bevægelser et tyndt og jævnt vokslag med en ren, blød bomuldsklud. Sørg for, at voksen fordeles ensartet over fladerne.
Lad det tørre i 15-30 minutter og tør herefter af med en ny, blød klud. Polér ikke så meget, hvis kun halvblank overflade ønskes.
Den løbende behandling foretages på samme måde 2-4 gange om året alt efter, hvor meget bordet bruges og påvirkes – VIGTIGT!

Naturolie, hvidolie og olievoks
Umiddelbart efter modtagelse og inden ibrugtagning skal oversiden og undersiden af bordpladen olieres 2-3 gange med ca. 3 dages mellemrum alt efter træets sugeevne (træet skal mættes med olie). Dette gøres ved at fordele en smule af olien på fladerne i et tyndt, jævnt lag med en svamp eller pensel. Inden endelig aftørring anbefales det løbende at gå og fordel olien de steder, hvor det suger mere end andre steder.
Det er vigtigt at al overskydende olie aftørres grundigt med en ren og blød klud inden for 10-20 minutter og inden olien begynder at blive træg/hærde. Brug en ren, fnuggefri bomuldsklud først i cirkulære bevægelser ind til der kun er et tyndt, fedtet oliehinde tilbage (ingen blank olie) og afslut herefter med lange strøg i træets retning - dette er særligt vigtigt med farvede olietyper som hvid, brun, grå og sort olie!
Brug og stil ikke noget på møblet før olien er tør ca. to dage efter sidste behandling. Endelig afhærdning kan tage op til et par uger, og i denne periode kan møblet anvendes forsigtigt.

Den løbende behandling foretages på samme måde (dog kun en enkelt behandling) 2-4 gange om året alt efter indeklimaet og slitagen på bordet - VIGTIGT! 
Inden oliering kan der, hvis det føles nødvendigt, mellemslibes i årernes retning med sandpapir (korn 320).

Bemærk! Olieklude/svampe kan selvantænde. Efter brug lægges de derfor i en lufttæt plasticpose eller afbrændes.

Sæbebehandling

Umiddelbart efter modtagelse og inden ibrugtagning skal oversiden og undersiden af bordpladen sæbebehandles. Dette gøres ved enten at påføre vores færdige og nemme specialprodukt eller ved at oppiske vand tilført sæbespåner til der dannes meget skum på toppen (for det rette blandingsforhold se vejledning på emballagen). Brug kun skummet og fordel det på overfladerne i et jævnt lag med svamp eller klud. Denne behandling udføres 2-4 gange med mellemslibning (sandpapir korn 240) i årernes retning til træfibrene ikke længere rejser sig (der skal altid afsluttes med en sæbebehandling). Det behandlede område skal være helt tørt mellem hver behandling.
Den løbende behandling foretages på samme måde min. en gang om måneden alt efter slitagen på bordet. Slibes efter behov.

God fornøjelse med de nye møbler fra Living In Harmony, og ring gerne hvis du/I har spørgsmål.
Medlem af Møbelgarantien®. Læse mere om vedligeholdelse m.m. her: https://moebler.dk/moebelgarantienreg.aspx


Living In Harmony er medlem af Møbelgarantien®

Læse mere om vedligeholdelse af træmøbler m.m. her: Møbelgarantien®

Kontakt os gerne på e-mail hvis du er i tvivl eller har spørgsmål: Kontakt os

Velkommen hos Living In Harmony – GOOD LIVING STARTS HERE!